Wat is een diastase?
Tijdens een zwangerschap heeft de baby de ruimte nodig om te kunnen ontwikkelen. Hiervoor rekt de bindweefselplaat (onder invloed van hormonen) tussen de rechte buikspieren op. Deze bindweefselplaat wordt de linea alba genoemd. Hij loopt vanaf je borstbeen tot aan het schaambeen en hecht de twee helften van de rechte buikspieren aan elkaar. Doordat de spierbuiken van de rechte buikspieren nu verder van elkaar komen te liggen ontstaat er een soort van gleuf of gat tussen die spierbuiken waar het bindweefsel dunner en elastischer is.
De rek die plaatsvindt op de linea alba is niet erg, het hoort er in de zwangerschap bij om het kindje te kunnen laten groeien. Alleen moeten de rechte buikspieren een week of 6-12 na de bevalling wel weer zoveel mogelijk terug zitten op hun oude plaats waarbij de rek uit de linea alba ook afgenomen is. Indien er toch nog een gleuf/ gat tussen de spierbuiken zit die groter is dan 2 cm dan kan er sprake zijn van een diastase. Vaak zien we dat het bindweefsel rondom de navel het het zwaarst te verduren heeft gehad en dat het op die plek het langst duurt voordat hij sluit. Op de punten waar de sluiting in de linea alba nog niet optimaal is, merk je dat je daar minder goed de spanning kan opbouwen. Daarnaast kan het zijn dat je nog een buikje houdt, waardoor het kan lijken alsof je nog steeds zwanger bent.
Door het spanningsverlies van je linea alba kunnen de buikspieren minder goed spanning leveren en daardoor ook je “core”. De spieren van de romp zijn aan de voorkant (buikspieren) en achterkant (rugspieren) met elkaar verbonden. Samen met de bekkenbodem en het middenrif zorgen al deze spieren voor je core stabiliteit. Bij een diastase is het lastiger om deze stabiliteit te verkrijgen, waardoor er sneller klachten in de rug of het bekken kunnen ontstaan.
Herstel van een diastase
Veel van de vrouwen die wij zien tijdens een bekkenbodemcheck (waarbij de diastase ook gecontroleerd wordt) hebben nog in een meer of mindere mate last van een diastase. Het herstel hiervan kan nog 300-500 dagen duren na de geboorte. In het geval dat er borstvoeding gegeven wordt, kan het zelfs nog langer duren. Het lijkt heel lang en dat is het ook. Maar het voordeel is dat je tot die tijd de kans hebt om met actief oefenen de buikspieren verder te sluiten. Nog belangrijker dan de sluiting verbeteren is hoe je de linea alba functioneel kan inzetten. Zelfs met een lichte diastase hoef je geen problemen te ondervinden in je dagelijkse leven of bij het sporten, als je maar weet hoe je de spieren correct moet gebruiken. Waarbij we voorkomen dat er een bult/ tuut op je buik ontstaat als je de buik in functie zet.
Onderzoek naar een diastase in de praktijk
Middels een onderzoek waarbij eventueel de echo gebruikt kan worden, kunnen wij in kaart brengen of er sprake is van een diastase en in welke mate. Ook kunnen we dan beoordelen welke oefeningen geschikt zijn voor jou en wat we verwachten over de mate van sluiting van de diastase. Naast het geven van oefeningen kunnen adviezen en bewustwording creëren van je buik(spieren), de bekkenbodem en ademhaling ook zeer effectief zijn in je herstel.
Mocht je hier meer informatie over willen krijgen, neem dan contact op met de praktijk en vraag naar Karin of Bridget.