Oedeemtherapie

Na een operatie, bestraling of ongeval kan de afvloed van je lymfestelsel verstoord worden. Het overtollige weefselvocht wordt onvoldoende afgevoerd. Dit veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid in de huid en onderliggende weefsels. Oedeemtherapie is gericht op het verwijderen van het overtollig vocht.

Fotoshoot-126

Oorzaak vochtophoping

Oedeem kan het gevolg zijn van een operatie, bestraling of ongeval. In dat geval krijg je van je huisarts, specialist of radiotherapeut een verwijzing voor oedeemtherapie.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. De oedeemtherapeut activeert het lymfesysteem en masseert het vocht naar andere lichaamsdelen. Zo wordt het vocht beter afgevoerd. Om het bereikte resultaat vast te houden wordt het lichaamsdeel in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet. Als het oedeem constant is, kan een elastische kous de zwachtel vervangen. Daarnaast kan oedeemtherapie bestaan uit littekenbehandeling en mechanische compressietherapie.

Vergoeding oedeemtherapie

De oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De vergoeding hangt af van je zorgverzekeraar. Op verwijzing van de behandelend specialist wordt oedeemtherapie vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit je basisverzekering en is het eigen risico van toepassing. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering, mits je een aanvullende verzekering hebt met een toereikend aantal behandelingen.

Op zoek naar een oedeemtherapeut in Breda en omstreken?

Neem dan contact op met Breda West Paramedisch Centrum via (076) 522 53 78. Of loop eens binnen. Wij hebben praktijken in de wijken Princenhage, Heuvel, Westeinde, Westerpark en Tuinzigt.

Fotoshoot-119
oedeemtherapie

Deze behandeling helpt bij:

  • Vochthopingen

Neem contact met ons op