Dat de bekkenbodem een rol heeft bij functies zoals plassen, ontlasten en seksualiteit lijkt logisch. Maar wat is nu precies de rol van de bekkenbodem bij de lage rug en/of bekkenklachten?
In je buik en romp zitten diepe spieren (diepe dwarse buikspier, de transversus abdominis en de diepe rugspieren, de multifidi). Uit onderzoeken weten we inmiddels dat juist bij mensen met steeds terugkerende lage rugklachten deze spieren niet goed samenwerken, verzwakt zijn, en zich niet automatisch herstellen. Zonder dat je het weet horen deze spieren met elkaar een voorspanning te geven waardoor de romp gestabiliseerd is alvorens de spieren van de romp, armen en benen een beweging inzetten. Kracht is hierbij niet zo zeer van belang. Maar timing en dosering des te meer. Chronische lage rugklachten kunnen erg vervelend en beperkend zijn in het dagelijks leven.
Lage rugklachten

Veel voorkomende klachten zijn:
- lage rugklachten
- chronische lage rugklachten (waar al meedere fysiotherapeuten behandeld hebben zonder resultaat)
- bekkenklachten
- rugklachten met uitstraling in een of beide benen
Wat kunnen onze bekkenfysiotherapeuten betekenen?
Voor bovenstaande klachten werken onze bekkenfysiotherapeuten samen met manueel therapeuten. Een goede samenwerking tussen manueel en bekkenfysiotherapeut is bij lage rugklachten met de oorzaak vanuit het bekken erg belangrijk! Bij steeds terugkerende lage rugklachten is het van belang om te kijken hoe de spieren van de romp functioneren. Vervolgens moet er gekeken worden wat de rol van de bekkenbodem in het geheel is en kan het soms van belang zijn om de beweeglijkheid en functie van de wervelkolom in kaart te brengen.
Behandelmethodes die we kunnen toepassen:
- advies en uitleg
- inzicht geven in klacht
- verschillende bekkenfysiotherapeutische behandelmethodes
- verschillende manuele fysiotherapeutische behandelmethodes
- trainen met de flexchair
Afspraak inplannen
Om jouw lage rugklachten te verminderen of zelfs helemaal op te heffen, kunnen onze bekken- en manueel fysiotherapeuten middels een individueel behandelplan en gerichte oefentherapie werken aan het herstel. Je kunt hiervoor direct een afspraak inplannen via onderstaand contactformulier, via telefoonnummer: (076) 522 53 78 of via mail: contact@bredawest.nl.
